
Kuchnia skandynawska
Kuchnia skandynawska to przede wszystkim dania oraz zwyczaje kulinarne pochodzące z takich krajów jak Norwegia, Dania oraz Szwecja. Jej historia sięga upodobań oraz potraw, które uwielbiali Wikingowie, lecz obecnie jest ona nieco bardziej wysublimowana. Charakteryzuje się zaś przede wszystkim tym, że składa się w głównej mierze z przygotowanych w różnoraki sposób ryb z mórz północnych oraz tym, iż nie ma tu zbyt wielu przypraw. Jedynymi, które spotyka się stosunkowo często są; pieprz, sól oraz gałka muszkatołowa.
Popularne dania kuchni skandynawskiej
W Danii najczęstszym składnikiem, z którego robi się większość potraw są ziemniaki. Do tego podaje się buraki, kapustę czy też marynowane ogórki. Popularnymi zupami zaś są przede wszystkim pomidorowa i rosół. W Szwecji zaś duży nacisk kładzie się na zdrowie i ekologiczny styl życia. Je się tutaj makrele, łososie, śledzie i flądry, a także warzywa oraz odpowiedni do tego dodatek mięsa.
Co do Norwegii natomiast to w kraju tym króluje łosoś, który występuje w większości potraw. Ryby podaje się tutaj z podsmażanymi ziemniakami (z dodatkiem cukru) oraz marynowanymi warzywami. W potrawach mięsnych zaś często spotyka się żurawinę.
Najważniejsza jest atmosfera
Co ciekawe istotnym elementem kuchni skandynawskiej jest miła atmosfera panująca przy posiłku. Proste i świeże potrawy powinny być jedzone w przyjemnym towarzystwie, spokoju i z bliskimi. To sprawia, że posiłki te stają się wyjątkową okazją do bycia razem i praktykowania „hugge”, czyli cieszenia się życiem.
Kuchnia skandynawska, choć składa się przede wszystkim z dań rybnych, posiada także inne odcienie. Warto spróbować chociażby szwedzkich klopsików, Panna Cotty czy tarty czekoladowej. W każdym kraju potrawy smakują i wyglądają nieco inaczej, choć niewątpliwie sporo je łączy. Jedno jest pewne – kuchnia skandynawska to przede wszystkim świeże dania i zdrowe składniki, co sprawia, że spokojnie można tutaj skosztować wielu z nich, nie obawiając się zgubnego wpływu na sylwetkę.

