Kuchnia azjatycka
Sushi - narodowa potrawa Japonii

Kuchnia japońska

Kuchnia japońska związana jest z filozofią prostoty i świeżości. Niezwykle dużą wagę przywiązuje się także w Japonii do estetyki podania. Zdrowe, lekkie i pyszne potrawy pozwolą bliżej poznać niezwykle fascynującą kulturę kraju Kwitnącej Wiśni i otworzyć się na nowe kulinarne doświadczenia. Orientalne smaki i aromaty to prawdziwa uczta dla ciała i zmysłów. Kuchnia japońska – 

czytaj dalej…

Smaki kuchni chińskiej

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska to prawdziwa fuzja smaków i aromatów, łącząca się z filozofią oraz medycyną naturalną mieszkańców kraju. Wg Chińczyków kuchnia powinna zapewniać długowieczność, zdrowie, spokój ducha oraz harmonię. Lekkie chińskie potrawy uznawane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Kuchnia chińska – wpływy, historia, smaki i dania Przepyszna i bogata w smaki kuchnia chińska przesiąknięta 

czytaj dalej…

Kuchnia turecka

Za sprawą swojej lokalizacji i historii, Turcja szczyci się niezwykle zróżnicowaną kuchnią, w której dostrzec można wpływy wielu, innych kultur, szczególnie śródziemnomorskich i azjatyckich. Potrawy tureckie stanowią jedną z większych atrakcji wycieczek do tego kraju, jednak wbrew pozorom, popularny w Polsce kebab nie jest tam najpopularniejszym daniem. Ponieważ większość Turków to muzułmanie, w tamtejszych restauracjach większość 

czytaj dalej…

Smaki kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska zaskakuje różnorodnością, kolorami i smakiem. Bogactwo tradycji, wierzeń i obyczajów także miało wpływ na rozwinięcie się tej niezwykłej sztuki kulinarnej. Bazuje ona na naturalnych składnikach, które powinny być jak najmniej przetworzone i aromatycznych przyprawach. Duży wpływ na jej rozwój miały wpływy perskie a także wiele kolonizacji europejskich. Kuchnia indyjska zaskakuje intensywnością smaków, wyrazistością 

czytaj dalej…

Kuchnia tajska

Tajlandia to azjatycki kraj coraz chętniej odwiedzany przez Polaków. Warto więc przed wyjazdem zapoznać się z najważniejszymi zasadami kulinarnymi. Kuchnia tajska jest kompilacją różnych kuchni azjatyckich; przede wszystkim Chin, Indii, Birmy, Laosu. Podstawową zasadą kuchni tajskiej jest 5 smaków: ostry, słodki, kwaśny, goryczkowy, słony. Smaki te maja tworzyć harmonię i sprawiać przyjemność. Fundamentem kuchni tajskiej 

czytaj dalej…