Kuchnia europejska
Dania kuchni polskiej

Smaki kuchni polskiej

Tradycyjna kuchnia polska, choć bardzo kaloryczna, uważana jest za jedną z najsmaczniejszych w Europie. Narodowe dania składają się przede wszystkim z mięs przygotowywanych na wiele sposobów. Do popularnych składników, wykorzystywanych w polskiej kuchni, należą m.in.:  kiełbasa, kapusta kiszona, ogórki oraz buraki. Aromatyczne przyprawy, takie jak: majeranek, pietruszka, koperek czy kminek wzbogacają zaś smak potraw i 

czytaj dalej…

Składniki kuchni węgierskiej

Kuchnia węgierska

Pełna smaków i aromatów kuchnia węgierska nazywana jest również kuchnią madziarską. Jej podstawę stanowią dania  mięsne, sezonowe warzywa oraz rozmaite przyprawy, wśród których królują cebula i czosnek. W wielu daniach pojawia się duszona, suszona, marynowana lub sproszkowana papryka. Tradycyjne potrawy i wpływy kuchni węgierskiej Współczesna kuchnia węgierska opiera się w znacznym stopniu na sztuce kulinarnej 

czytaj dalej…

Smaki kuchni niemieckiej

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka uznawana jest za ciężkostrawną i tłustą, jednak wbrew pozorom odnaleźć w niej można również lżejsze i zdrowsze potrawy, składające się w większej części z warzyw. Bogactwo smaków oraz różnorodność wpływów sprawiła, iż kuchnia niemiecka ma do zaoferowania turystom wiele smacznych i ciekawych dań. Tradycje kulinarne narodowej kuchni Niemców Kuchnia niemiecka kojarzy się przede 

czytaj dalej…

Danie kuchni skandynawskiej

Kuchnia skandynawska

Kuchnia skandynawska to przede wszystkim dania oraz zwyczaje kulinarne pochodzące z takich krajów jak Norwegia, Dania oraz Szwecja. Jej historia sięga upodobań oraz potraw, które uwielbiali Wikingowie, lecz obecnie jest ona nieco bardziej wysublimowana. Charakteryzuje się zaś przede wszystkim tym, że składa się w głównej mierze z przygotowanych w różnoraki sposób ryb z mórz północnych 

czytaj dalej…

Kuchnia turecka

Za sprawą swojej lokalizacji i historii, Turcja szczyci się niezwykle zróżnicowaną kuchnią, w której dostrzec można wpływy wielu, innych kultur, szczególnie śródziemnomorskich i azjatyckich. Potrawy tureckie stanowią jedną z większych atrakcji wycieczek do tego kraju, jednak wbrew pozorom, popularny w Polsce kebab nie jest tam najpopularniejszym daniem. Ponieważ większość Turków to muzułmanie, w tamtejszych restauracjach większość 

czytaj dalej…

Smaki albańskiej kuchni

Kuchnia albańska

Smaki Albanii to głównie kuchnia bałkańska. Kraj ten przez długi okres czasu był państwem bardzo słabo rozwiniętym, co ma również swoje odzwierciedlenie w typowej dla niego kuchni. Dominują w niej bowiem dania proste i sycące – wielbiciele tak zwanych ekskluzywnych dań raczej nie odnajdą w niej zbyt wiele inspiracji. Ci jednak, którzy w kuchni i 

czytaj dalej…