Francuska kuchnia

Kuchnia francuska

Znana na całym świecie kuchnia francuska (haute cuisine) kojarzona jest z elegancją i finezją. Bogactwo wyszukanych smaków, aromatyczne przyprawy oraz rozpływające się w ustach produkty sprawiają, iż dania kuchni francuskiej potrafią zaspokoić wymagania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Narodowa kuchnia Francji – smaki, popularne dania i kultura spożywania posiłków

Francja bardzo często nazywana jest kolebką sztuki kulinarnej. Jej kuchnia słynie przede wszystkim ze słodkich śniadań, zupy cebulowej, a także ryb, owoców morza i przypraw podkreślających smak jak np.: rozmaryn, cząber, estragon, czy gałka muszkatołowa. W potrawach regionu północnego i północno zachodniego odnaleźć można wpływy kuchni flamandzkiej, co widoczne jest m.in. w nazwach dań. Normandia swoją popularność zyskała m.in. dzięki przegrzebkom oraz mulom gotowanym w sosie z białego wina, zaś Bretania zasłynęła daniami z homarów oraz słodkimi naleśnikami crêpes au froment. W centrum kraju dużą wagę przywiązuje się do śniadań, w których istotną rolę odgrywa pieczywo. W Owernii jada się duże ilości wołowiny oraz wieprzowiny. Popularnym produktem jest także ser z niebieską pleśnią. Kuchnia regionu wschodniego i północno-wschodniego to prawdziwe bogactwo smaków. W Alzacji, znajdującej się pod wpływem kultury kulinarnej Niemiec, spożywa się wiele wołowiny, jagnięciny oraz wieprzowiny marynowanej w białym winie. Dolina Rodanu słynie zaś z dań przyrządzanych na bazie serów. Kuchnia regionu południowego charakteryzuje się potrawami lekkimi i zdrowymi. Jada się tutaj bakłażany, cytrusy i cukinię, a dodatek do potraw stanowią zioła prowansalskie, kapary oraz anchois.

Jedną z najbardziej popularnych potraw Francji są smażone żabie udka z natką pietruszki i cytryną. Charakterystycznym daniem Burgundii są zaś escargots de bourgogne, czyli ślimaki w sosie z czerwonego wina oraz coq au vin, czyli kogut duszony w czerwonym winie. Alzacja słynie z przepysznej tarty cebulowej oraz tarty na bazie ciasta chlebowego  z boczkiem oraz cebulą.

Francuzi spożywają zazwyczaj trzy posiłki dziennie: słodkie śniadanie, składające się z croissanta, bułki z masłem i dżemem lub ciastka z gorącą czekoladą, kawą z mlekiem lub sokiem pomarańczowym. Obiad podawany jest ok. godziny 12.00-14.00 i obejmuje danie główne z deserem lub przystawką. Kolację  zjada się bardzo późno, między godziną 20.00, a 22.00. Przyrządzane są wtedy dość obfite dania oraz desery jak np. creme brulee lub tarta jabłkowa. Kolacji towarzyszy również picie wina.

Dodaj komentarz