Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska zaskakuje różnorodnością, kolorami i smakiem. Bogactwo tradycji, wierzeń i obyczajów także miało wpływ na rozwinięcie się tej niezwykłej sztuki kulinarnej. Bazuje ona na naturalnych składnikach, które powinny być jak najmniej przetworzone i aromatycznych przyprawach. Duży wpływ na jej rozwój miały wpływy perskie a także wiele kolonizacji europejskich. Kuchnia indyjska zaskakuje intensywnością smaków, wyrazistością i ogromem barw, które można spotkać na talerzu.
Potrawy kuchni indyjskiej dzięki zawartości antyoksydantów w przyprawach zbawiennie działają na zdrowie. Najczęściej do dań dodaje się czosnek, kurkumę, imbir, czarnuszkę oraz chili. Niektóre z tych pysznych dodatków chroni także przed nowotworami. Jako jedna z najzdrowszych kuchnia indyjska obfituje także w warzywa oraz ryż. Dzięki temu mieszkańcy tej części świata znacznie rzadziej chorują i są bardziej odporni na nowotwory niż osoby z krajów wysoko rozwiniętych.
Kuchnia indyjska nieco różni się w poszczególnych częściach kraju. W północnej części Indii, bardziej chłodnej, je się przede wszystkich więcej mięsa – jagnięciny, drobiu, baraniny czy mięsa koziego zazwyczaj z plackami z mąki pszennej. Na południu zaś i w środkowych Indiach wiele osób ze względów religijnych nie je mięsa lub też ich na to nie stać. Dominują tutaj rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, groch i fasola a sosy zaprawia się mleczkiem kokosowym oraz jogurtem.
Wśród popularnych dań będąc w Indii na pewno warto skosztować samosy, czyli głęboko smażonej przekąski czy tikka masala. Z zup polecana jest dal – z soczewicy, a wiele osób, zwłaszcza nie jedzących mięsa na pewno kojarzy koftę. Warto także spróbować owoców smażonych w cieście, czyli phal ka pakora, a to dopiero początek pyszności.
W Indiach bardzo ważnym posiłkiem jest kolacja, którą się celebruje i do której zasiada cała rodzina. Je się palcami a na środku stołu znajduje się specjalna miska z ryżem. Na południa dania często spożywa się na dużych liściach bananowca. Najczęściej do posiłków podaje się lassi, czyli mango z jogurtem, mlekiem, wodą różaną i przyprawami.