Smaki kuchni niemieckiej

Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka uznawana jest za ciężkostrawną i tłustą, jednak wbrew pozorom odnaleźć w niej można również lżejsze i zdrowsze potrawy, składające się w większej części z warzyw. Bogactwo smaków oraz różnorodność wpływów sprawiła, iż kuchnia niemiecka ma do zaoferowania turystom wiele smacznych i ciekawych dań.

Tradycje kulinarne narodowej kuchni Niemców

Kuchnia niemiecka kojarzy się przede wszystkim z kiełbasami, kiszoną kapustą i ziemniakami. Są to jednak produkty spożywane głównie w Bawarii. W sąsiednim landzie, Badenii-Wirtembergii oraz na obszarze Schwarzwaldu, jada się lżej, a potrawy składają się z chudego mięsa oraz dużej ilości warzyw. Na kulinarną kulturę obydwu regionów duży wpływ wywarła Szwajcaria oraz Francja. W Berlinie często spożywane są natomiast potrawy wegetariańskie oraz wegańskie. W tradycyjnej kuchni niemieckiej wśród mięs spożywa się przede wszystkim wieprzowinę i drób. Z drobiu największą popularnością cieszy się kurczak, ale spożywane są również kaczki, indyki oraz gęsi. Na bazie mięsa przygotowywane są pyszne rolady, sznycle i kotlety, a dania przyprawiane są najczęściej majerankiem oraz tymiankiem, co przyspiesza proces przemiany materii.

Bratwurst - niemiecki przysmak

Jednym z najsłynniejszych niemieckich dań jest tzw. Bratwurst, czyli pieczona kiełbasa (najczęściej długa i cienka), podawana w bułce. To właśnie od niemieckiego bratwursta wywodzi się amerykański hot dog. Kiełbaski sprzedawane są na terenie całego kraju, jednak pochodzą z Berlina. Kolejnym specjałem kuchni naszych zachodnich sąsiadów są przepyszne i proste w przygotowaniu kluseczki – szpecle. Do ich sporządzenia potrzeba jedynie mąki oraz jajek. Szpecle to regionalne danie kuchni południowych Niemiec i Tyrolu. Najczęściej jada się je z kiszoną kapustą. Nieco lżejszą niemiecką potrawą jest Kartoffelsalat, czyli sałatka na bazie ziemniaków, bulionu, cebuli, szczypiorku i przypraw. Wśród deserów w Niemczech króluje natomiast, rozpływające się w ustach ciasto, Apfelstrudel (kilkuwarstwowy strudel z nadzieniem jabłkowym i słodką posypką).

Kuchnia niemiecka – radość biesiadowania we wspólnym gronie

Niemcy uwielbiają jadać posiłki w dużym gronie rodziny lub przyjaciół. Największą biesiadą jest, znany na całym świecie, Oktoberfest, czyli święto piwa. Podczas pobytu w Niemczech warto spróbować pysznych tradycyjnych dań narodowych jak np. Bratwurst czy Kartoffelsalat, co pozwoli lepiej poznać bogatą kulturę naszych zachodnich sąsiadów.

Dodaj komentarz