Kuchnia tajska

Tajlandia to azjatycki kraj coraz chętniej odwiedzany przez Polaków. Warto więc przed wyjazdem zapoznać się z najważniejszymi zasadami kulinarnymi. Kuchnia tajska jest kompilacją różnych kuchni azjatyckich; przede wszystkim Chin, Indii, Birmy, Laosu.
Podstawową zasadą kuchni tajskiej jest 5 smaków: ostry, słodki, kwaśny, goryczkowy, słony. Smaki te maja tworzyć harmonię i sprawiać przyjemność.
Fundamentem kuchni tajskiej jest ryż występujący w niezliczonych odmianach. Wśród nich wyróżnia się ryż jaśminowy o niepowtarzalnym aromacie. Drugim filarem jest mleczko kokosowe, które synchronizuje różnorodność smaków.

Poszczególne części Tajlandii zasadniczo różnią się między sobą w sztuce kulinarnej. Na południu spożywa się bardzo dużo owoców morza, zwłaszcza skorupiaków. Na północy dominuje wieprzowina. Na terenie całej Tajlandii dodaje się bardzo dużo ziół i przypraw. To potrawom nadaje bogactwo smaków i czyni je zdrowymi.
Dania tajskie najczęściej przygotowywane są w naczyniach glinianych, wookach lub na parze. Dzięki temu potrawy są smaczne i zdrowe. Tajlandczycy do perfekcji opanowali sztukę szybkiego smażenia mięs i warzyw. Dzięki temu nie nasiąkają one tłuszczem.

Charakterystyczne dla Tajlandii i innych państw azjatyckich jest przygotowywanie potraw na ulicy. Są zawsze świeże i nikt się nimi nie zatruje (mimo, że Sanepid nie kontroluje).
Najpopularniejsze potrawy Tajlandii to:

yam – wytrawne sałatki,
pad tai – makaron ryżowy smażony z rybą, orzechami, cukrem i sokiem z limonki,
nam pla – sos rybny,
ostro-kwaśna zupa krewetkowa,
potrawy typu curry.

Dla Tajlandczyków jedzenie to nie tylko uczta dla ciała, ale także dla ducha. Potrawy tajskie są dekorowane na różne sposoby (nawet żywymi kwiatami) i dzięki temu pięknie wyglądają.

Dodaj komentarz