Kuchnia włoska

Uznawana jest za najlepszą i najzdrowszą. Symbolem kuchni włoskiej jest pizza i makaron. Kuchnia Półwyspu Apenińskiego obfituje w ryby, warzywa i owoce. Znana u nas włoszczyzna została sprowadzona przez królową Bonę w XVI wieku.

Niekwestionowanym królem włoskich stołów jest makaron w różnych formach. Najpopularniejsze to spaghetti, ravioli, lasagne, fusili, penne oraz tortelini czyli malutkie pierożki. Do makaronów oczywiście obowiązkowo sos bolognese, carbonara lub pesto. Wszystkie na bazie świeżych warzyw (z wyjątkiem carbonara) oraz bazylii i oregano.

Jednym z podstawowych składników potraw włoskich są sery. W ich produkcji Włosi są mistrzami. Mozzarella, gorgonzola, parmezan, risotta, mascarpone doskonale komponują się w potrawach wytrawnych i słodkich deserach.
Włosi uwielbiają desery. Lody włoskie, tiramisu, panna cotta zdobyły uznanie w wielu krajach, jednak najczęściej są to tylko różne warianty tych włoskich smakołyków.

Znacznie częściej niż Grecy, Włosi sporządzają posiłki w domu. Dzień zaczynają nie od śniadania, ale od filiżanki espresso. Najważniejszym z posiłków jest obiad.

Włoski obiad składa się z kilku dań:
antipasto – przekąski,
primo – danie pierwsze, najczęściej z makaronem, ryżem (doskonałe risotto) lub zupa (np. minestrone),
secondo – danie drugie z mięsem (dziczyzna, cielęcina) lub rybą,
contorno – sałatki, sery,
dolce – deser.

Kuchnia włoska szczodrze korzysta z owoców morza i warzyw, zwłaszcza pomidorów i cebuli. Dzięki temu jest zdrowa i lekkostrawna, a jej smaki tak wyjątkowe.

Z przypraw w kuchni włoskiej króluje bazylia, oregano, świeże zioła, różne octy balsamiczne oraz oczywiście oliwa z oliwek.

Do każdego posiłku obowiązkowo musi być włoskie wino. Chianti z Toskanii lub Barolo z Piemontu.

Dodaj komentarz