Smaki kuchni polskiej
Tradycyjna kuchnia polska, choć bardzo kaloryczna, uważana jest za jedną z najsmaczniejszych w Europie. Narodowe dania składają się przede wszystkim z mięs przygotowywanych na wiele sposobów. Do popularnych składników, wykorzystywanych w polskiej kuchni, należą m.in.: kiełbasa, kapusta kiszona, ogórki oraz buraki. Aromatyczne przyprawy, takie jak: majeranek, pietruszka, koperek czy kminek wzbogacają zaś smak potraw i sprawiają, iż polskie specjały rozpływają się w ustach.
Dania kuchni polskiej – czego warto spróbować?
Bogata kuchnia polska słynie przede wszystkim z przepysznych gołąbków, czyli potrawy mięsnej z farszu zawiniętego w liście białej głowiastej kapusty. Do gołąbków dodawany jest również ryż lub kasza, a także grzyby, cebula oraz przyprawy takie jak pieprz, sól i majeranek. Podawane są najczęściej z sosem pomidorowym. Na całym świecie uznanie zyskały również polskie pierogi (zwłaszcza ruskie), czyli kawałki cienkiego ciasta, napełnione farszem z białego sera i ugotowane na wodzie lub parze. Ważne jest, aby przygotowując pierogi dokładnie zlepić brzegi ciasta tak, aby do wody nie wypłynął farsz. Popularną potrawą kuchni polskiej jest także bigos, składający się z gotowanej kapusty i siekanego mięsa lub kiełbasy.
Wśród zup na polskich stołach królują natomiast: barszcz biały (na zakwasie, z majerankiem i ziemniakami); barszcz czerwony z buraków (czasami z dodatkiem śmietany); kapuśniak na bazie kwaszonej kapusty oraz zupa grzybowa.
Zazwyczaj na śniadanie w polskich domach jada się kanapki z serem i wędliną, do których podawana jest szklanka gorącej herbaty. Tradycją stało się przygotowywanie dwudaniowych obiadów, z których pierwszym jest zupa, a drugim potrawa na bazie mięsa bądź pierogi. Po obiedzie podawany jest deser, składający się z ciasta, zaś na zakończenie dnia spożywa się kolację, podczas której serwowane są kanapki z serem i wędliną lub sałatka warzywna. Co ciekawe w kuchni polskiej dostrzec można m.in. wpływy niemieckie, ruskie, tatarskie oraz żydowskie.
Kuchnia polska – domowe smaki
Kuchnia polska, mimo iż nie należy do najlżejszych, zyskała sobie sporą rzeszę zwolenników. Na całym świecie znane są przepyszne polskie pierogi. Ponadto polska kuchnia może się również pochwalić rozpływającymi się w ustach gołąbkami, bigosem oraz gorącymi, aromatycznymi zupami.