
Kuchnia albańska
Smaki Albanii to głównie kuchnia bałkańska. Kraj ten przez długi okres czasu był państwem bardzo słabo rozwiniętym, co ma również swoje odzwierciedlenie w typowej dla niego kuchni. Dominują w niej bowiem dania proste i sycące – wielbiciele tak zwanych ekskluzywnych dań raczej nie odnajdą w niej zbyt wiele inspiracji. Ci jednak, którzy w kuchni i gotowaniu poszukują przede wszystkim doskonałych aromatów, wiele miłości i pasji z pewnością nie wyjdą z restauracji albańskiej głodni.
Albańskie danie w dużej mierze opierają się na baraninie, która jest zdecydowanie najpopularniejszym mięsem. Związane jest to między innymi z tym faktem, iż niegdyś w Albanii sporo osób żyło z hodowli owiec właśnie. Znane albańskie dania z wykorzystaniem baraniego mięsa to choćby niezwykle popularny gyros – mięso w tej formie jest podawane pieczone. Poza mięsem w Albanii chętnie przygotowuje się także potrawy z wykorzystaniem ryb i owoców morza – nie powinno to dziwić w kraju, który ma to szczęście i posiada bezpośredni dostęp do morza.
Wśród warzyw do tych najpopularniejszych zaliczyć powinno się między innymi ziemniaki, pomidory oraz cebulę. Dużym uznaniem wśród Albańczyków cieszą się charakterystyczne dla Bałkanów bakłażany, a także innego rodzaju warzywne dodatki. Albania słynie również z smacznych sosów, bez których trudno wyobrazić sobie prawdziwy albański obiad. Wegetarianie, którzy chcą spróbować albańskich smaków powinni zaś zdecydować się na wegetariańską zupę, którą przygotowuje się na bazie fasoli.
Kuchnia albańska to jednak nie tylko smaczne i pożywne pierwsze dania. Wśród albańskich receptur znaleźć można także pełno słodkości, które zdobyły popularność na całym świecie. Jedną ze słodkich potraw, która swe korzenie ma nie gdzie indziej a w Turcji jest baklava. Jest ona równie chętnie przygotowywana w Albanii i doczekała się wielu regionalnych odmian. Jej podstawa to cienkie warstwy ciasta przełożone warstwami bakalii i wzbogacone na przykład miodem. Inne albańskie desery to także między innymi ryżowy pudding na mleku o nazwie oriz me tamel.
Wśród alkoholi, które chętnie pija się w tym kraju są to na przykład rakija oraz wiele gatunków różnego rodzaju wina – zazwyczaj są to dość młode roczniki.

