Kuchnia europejska

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to trzecia z kuchni śródziemnomorskich. Od dwóch poprzednich (włoskiej i greckiej) odróżniają ją wpływy wielu kultur, a zwłaszcza arabskiej. To wynik pobytu Arabów na Półwyspie Iberyjskim przez okres całego średniowiecza. Po Arabach pozostały (poza pięknymi zabytkami) przede wszystkim orientalne przyprawy jak: cynamon, migdały, kolendra oraz cytrusy. Dzięki nim kuchnia hiszpańska jest bardzo aromatyczna i urozmaicona. Używają dużo szafranu, najdroższej przyprawy na świecie. W celu jej pozyskania uprawiają krokusy.

Podstawą potraw przyrządzanych przez Hiszpanów są ryby i owoce morza. Znają tysiące sposobów na ich przygotowanie. Każdy region robi to na swój indywidualny sposób. Nawet rejony w głębi kraju mają ciągły dostęp do świeżych ryb, mięczaków i skorupiaków.

Trudno jest jednoznacznie zdefiniować kuchnię hiszpańską ze względu na duże zróżnicowanie kulinarne poszczególnych regionów.
Każdy z nich ma swoją sztandarową potrawę. I tak;
Galicja – smażona ośmiornica,
Katalonia – chleb moczony w pomidorach (przetartych), czosnku, oliwie i smażony,
Kastylia – ser manchega,
Andaluzja – jamon Iberio czyli wspaniała szynka dojrzewająca, chorizo (kiełbasa wieprzowa doprawiana różnymi gatunkami papryki).

Oczywiście Hiszpanie jadają także mięsa. Są to jednak głównie dziczyzna, jagnięcina, wołowina, wieprzowina oraz króliki.
Mimo różnic regionalnych, kilka potraw znanych jest nie tylko w całej Hiszpanii, ale także w innych państwach.

Najbardziej znane to:

paella – potrawa jednogarnkowa z ryżem, warzywami, mięsem i szafranem (niezliczona ilość wersji),
gazpacho – chłodnik z pomidorów,
chuleta de cerdo – kotlet wieprzowy
tortilla – omlety w różnej postaci,
gambas a la plancha – smażone krewetki,
tapas – wszelkiego rodzaju zakąski na zimno i na ciepło (http://czosnekwpomidorach.pl/hiszpanskie-tapas/).

Charakterystyczne dla Hiszpanów jest to, że posiłki jedzą poza domem, w niezliczonych tawernach, w licznym gonie. Chętnie przy tym śpiewają i tańczą. Jeśli naprawdę chcemy zjeść dobry posiłek, to należy wybrać lokal, w którym jest najwięcej śmieci na podłodze. Serwują tam tak dobre jedzenie, że kelnerzy nie nadążają ze sprzątaniem.

Doskonała europejska kuchnia śródziemnomorska jest powszechnie znana, ale warto poznać także smaki kuchni innych kontynentów. Do najciekawszych, oryginalnych i smacznych należy kuchnia tajska i meksykańska.