
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska związana jest z filozofią prostoty i świeżości. Niezwykle dużą wagę przywiązuje się także w Japonii do estetyki podania. Zdrowe, lekkie i pyszne potrawy pozwolą bliżej poznać niezwykle fascynującą kulturę kraju Kwitnącej Wiśni i otworzyć się na nowe kulinarne doświadczenia. Orientalne smaki i aromaty to prawdziwa uczta dla ciała i zmysłów.
Kuchnia japońska – historia, smaki, tradycyjne dania
Narodowa kuchnia Japonii jest prosta, szybka w przygotowaniu i niskokaloryczna. Według Japończyków potrawy oraz znajdujące się na talerzu dodatki powinny być odpowiednio dobrane do pory roku. Miseczki oraz talerze dobiera się w zależności od zawartości. Każdy posiłek składa się z trzech tych samych składników: ryżu, zupy misoshiru oraz okazu, czyli dania głównego.
Duży wpływ na historię kuchni japońskiej miały geograficzne uwarunkowania. W Japonii, kraju wyspiarskim, otoczonym morzem, od najdawniejszych czasów rozwijało się rybołówstwo oraz zbieractwo, na skutek czego w kuchni japońskiej jada się bardzo dużo surowych ryb, owoców morza oraz wodorostów i warzyw. Do potraw używa się niewiele przypraw, co pozwala docenić smak podstawowych składników. Jedynym dodatkiem do dań jest sos sojowy, w którym zanurza się surowe mięso, lecz nigdy nie ryż. Zupy gotowane są na stole, w specjalnie przygotowanym do tego celu garnku, który podgrzewany jest gazem (dawniej węglem drzewnym). Japończycy do jedzenia używają pałeczek, zaś zupy wypija się prosto z miseczki.
Do najpopularniejszych japońskich dań zalicza się sushi, czyli kawałki surowej ryby, owoców morza, czy warzyw podawane w wałeczku ryżu lub zawinięte w arkusz z suszonych wodorostów; sashimi (potrawę z surowej ryby, na talerzu podaje się zwykle nieparzystą liczbę kawałków sashimi, gdyż liczby nieparzyste są uznawane w Japonii za szczęśliwe), a także tempurę (którą najprawdopodobniej sprowadzili w XVII w. Portugalczycy), czyli posiłek składający się z warzyw (m.in. dyni, bakłażana i słodkich ziemniaków), krewetek, kawałków kalmara, korzeni lotosu oraz grzybów shiitake, obtoczonych w cieście z wody, mąki i jajka oraz smażonych na gorącym oleju. Przepyszną potrawą zaczerpniętą z kuchni chińskiej jest natomiast Rāmen, cienkie nitki makaronu w aromatycznym bulionie, gotowane z warzywami lub mięsem. Za jeden z najpopularniejszych trunków uważa się zaś sake, czyli wino ryżowe, którego głównym składnikiem oprócz ryżu jest pleśń kōji.
Kulinarna podróż do Japonii – smaki orientu
Bogata i lekka kuchnia japońska przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego jedzenia oraz osobom zaintrygowanym pasjonującą i pełną tajemnic kulturą kraju. Odkrywanie nowych smaków Orientu może stanowić wspaniałą przygodę i dostarczyć wielu niezapomnianych kulinarnych doznań.

