
Kuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska reprezentuje kuchnię Południowej Ameryki. Jej smakoszami są osoby lubiące ostre smaki. Duży wpływ na kuchnię meksykańską wywarła kolonizacja hiszpańska, stąd też cechy wspólne z kuchnią hiszpańską.
Najważniejsze składniki kuchni meksykańskiej to kukurydza, papryka, fasola, chilli, pomidory, mięso indycze, cebula, czekolada, wanilia. Pozostałe zostały przywiezione i przeszczepione przez konkwistadorów.
Kuchnia meksykańska zawiera oryginalne i niepowtarzalne smaki będące efektem wielopokoleniowej tradycji wywodzącej się od plemion indiańskich. Jest niezwykle kolorowa, różnorodna i oczywiście ostra, to za sprawą chilli i innych przypraw.
Sztandarowymi potrawami Meksyku są:
tortilla – kukurydziany placek będący podstawą wielu potraw,
buritto – pszenna tortilla wypełniona farszem,
salsa – ostry sos ze zmiksowanych warzyw lub owoców,
machaca – suszona wołowina, wcześniej marynowana,
guacamole – sos na bazie avocado z różnymi dodatkami.
Meksykanie, podobnie jak Hiszpanie, jedzą dużo przystawek. Noszą one nazwę antojitos i mogą być nimi zarówno klasyczne przystawki, jak i samodzielne dania.
O wartościach i tradycjach kuchni meksykańskiej może świadczyć fakt, że w 2010 roku została wpisana przez UNESCO do rejestru Światowego Dziedzictwa Kulturowego.

