
Kuchnia turecka
Za sprawą swojej lokalizacji i historii, Turcja szczyci się niezwykle zróżnicowaną kuchnią, w której dostrzec można wpływy wielu, innych kultur, szczególnie śródziemnomorskich i azjatyckich. Potrawy tureckie stanowią jedną z większych atrakcji wycieczek do tego kraju, jednak wbrew pozorom, popularny w Polsce kebab nie jest tam najpopularniejszym daniem.
Ponieważ większość Turków to muzułmanie, w tamtejszych restauracjach większość mięs serwowanych jest zgodnie z doktryną halal. Z tego powodu nie spotkamy tam dań z wieprzowiny, natomiast najpopularniejsza jest baranina. Kuchnia turecka pełna jest dań mięsnych, często opiekanych na żywym ogniu. W trakcie wizyty na tym terenie warto spróbować Kofty, pulpecików z mielonej baraniny, podawanych z ryżem lub w picie. Ze względu na lokalizację, na terenie kraju chętnie spożywa się również ryby i owoce morza.
Również osoby stroniące od mięsa nie będą głodować w Turcji. Tamtejsza kuchnia to prawdziwe bogactwo kolorowych warzyw i owoców, z których tubylcy komponują smakowite potrawy. Na śniadanie często serwowana jest tam zupa z soczewicy, Mercinek aorbasi. Z kolei, Imam bayildi to potrawa ze smażonych bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz bazylii. W restauracjach można zakupić również wegetariańską wersję kebaba, czyli grillowaną cukinię podaną w picie z jogurtem i warzywami.
Smaki Turcji – napoje, przystawki
Muzułmanie przeważnie stronią od alkoholu, dlatego w kulturze Turcji nie ma zbyt wielu charakterystycznych dla niej nalewek, czy innych, wysokoprocentowych trunków. Wyjątek stanowi tutaj Raki, wódka anyżowa, podawana zazwyczaj po zakończeniu posiłku. Turcy uwielbiają pić czarną herbatę, bardzo mocno dosładzaną. Kawa z kolei podawana jest w tym kraju na 3 sposoby, różniące się między sobą ilością dodanego cukru. Do tego aromatycznego napoju polecana jest baklava, deser ze sprasowanego ciasta filo, z licznymi dodatkami.
Prawdziwy rytuał w Turcji stanowi podawanie i spożywanie przystawek. Określane są mianem Mezze, a na terenie kraju znajdziemy wiele lokali wyłącznie im poświęconych. Składają się one z kilku różnych elementów, np. owczy, biały ser podawany jest ze świeżym oregano i oliwkami. Inny zestaw może zawierać marynowane owoce morza lub wędzone wędliny, serwowane z białym pieczywem. Zestawem popularnym wśród wegetarian są natomiast grillowane pod warstwą sera warzywa w towarzystwie sałatki jarzynowej.

