Składniki kuchni węgierskiej
Kuchnia europejska

Kuchnia węgierska

Pełna smaków i aromatów kuchnia węgierska nazywana jest również kuchnią madziarską. Jej podstawę stanowią dania  mięsne, sezonowe warzywa oraz rozmaite przyprawy, wśród których królują cebula i czosnek. W wielu daniach pojawia się duszona, suszona, marynowana lub sproszkowana papryka.

Tradycyjne potrawy i wpływy kuchni węgierskiej

Współczesna kuchnia węgierska opiera się w znacznym stopniu na sztuce kulinarnej wędrownych plemion madziarskich, które przybyły na tereny Kotliny Panońskiej na przełomie IX i X stulecia. Kuchnia Madziarów opierała się w głównej mierze na mięsie, pozyskanym podczas polowań lub dzięki hodowli. W kuchni węgierskiej można również odnaleźć wpływy włoskie, szczególnie intensywne w II poł. XV stulecia. W tym okresie żoną węgierskiego króla była Beatrycze Neapolitańska, która wprowadziła do narodowej kuchni Węgrów warzywa takie jak: seler, por czy włoska kapusta. W późniejszym okresie na Węgrzech dużą popularnością zaczęły się również cieszyć pomidory.

Zupa gulasz po węgiersku

Jedną z najsłynniejszych potraw kuchni madziarskiej jest guljásleves, czyli gęsta zupa gulaszowa, przygotowywana z kawałków wołowiny i podsmażana ze zmieloną słodką papryką. Węgierski gulasz posiada kilka rodzajów, m.in.: tokań (mięso musi być pokrojone w cieniutkie plasterki) oraz töltött (papryka nadziewana gulaszem z mięsa i ryżu).

Spędzając urlop na Węgrzech warto również spróbować halászlé, czyli zupy rybnej z papryką i cebulą. Do tradycyjnych potraw należy także lecsó, czyli popularne również w Polsce leczo. Węgierskie danie podawane jest jednak bez kiełbasy, z samymi warzywami. Wśród charakterystycznych węgierskich dań na uwagę zasługuje także gulasz grzybowy gombapörkölt oraz  smażony ser rántott sajt. Znanym węgierskim deserem jest natomiast tort Dobosa, czyli biszkoptowe ciasto z karmelem i kremem czekoladowym.

Kuchnia węgierska – fuzja smaków i aromatów

Kuchnia węgierska to prawdziwy raj dla podniebienia dla wszystkich miłośników mięsa i świeżych warzyw. Do najpopularniejszych zwyczajów kulinarnych Węgrów należy dodawanie papryki i soczystych pomidorów do niemal każdego dania. Degustacja tradycyjnych węgierskich potraw stanowi idealne uzupełnienie wycieczki po kraju i pozwala bliżej poznać jego niezwykłą kulturę.